
Wat verstaan we onder een leerlingenraad?
Een leerlingenraad is een groep enthousiaste vertegenwoordigers gekozen uit en door de leerlingen van onze school, die zich inzet voor een goede en prettige gang van zaken op de school. In ons geval gaat het om leerlingen uit de groepen 6 tot en met 8.
Opzet en organisatie van een leerlingenraad
Samenstelling van de leerlingenraad / verkiezingen
Op de Mengelmoes hebben wij verkiezingen die volgen als volgt;
Elke leerling van groep 6, 7 en 8 kan zich kandidaat stellen. uit eindelijk wordt er iemand uit groep 6, 7 en 8 gekozen en ontstaat er een groepje van 3 leerlingen die de leerlingenraad gaan vertegenwoordigen.
Ieder jaar worden de verkiezingen begin september georganiseerd. Alle leerlingen van de groepen 5 t/m 8 moeten hun stem uitbrengen. De stemming gebeurt geheim.
De leerlingen van de raad krijgen vóór het eerste overleg van de directeur van de school uitvoerige uitleg over hun taken en verantwoordelijkheden. De directeur woont ook de eerste vergadering bij.
Een leerling kan niet worden gestraft voor de meningen die hij/zij in de bijeenkomsten van de leerlingenraad naar voren brengt.
Wat kan zoal op de agenda van de leerlingenraad komen?
De leerlingenraad is er om mee te denken, praten, overleggen, beslissen over wat er op school en in de klas gebeurt. De raad luistert daarbij naar de ideeën, voorstellen, vragen, moeilijkheden en klachten van alle leerlingen. Daarnaast brengt de school (directie, leerkrachten) agendapunten in.
De leerlingenraad moet actief aan de slag om de onderwerpen die de andere leerlingen belangrijk vinden. De leerlingenraad moet ook bij de school navragen, welke onderwerpen bij het gezamenlijk overleg van leerlingenraad en school aan de orde komen.
Thema’s voor de leerlingenraad kunnen bijvoorbeeld. zijn:
- praten over (de aanpassing van) schoolregels en er iets mee doen
- een schoolfeest (Sinterklaas, Kerstmis, eindfeest) organiseren
- de sfeer op school bespreken en verbeteren
- de tevredenheid over (veranderingen in) de manier van lesgeven bespreken
Vergaderingen van de raad
De leerlingen vergaderen buiten schooltijd. De school stelt daarvoor een ruimte beschikbaar.
Ze kunnen voor hun werkzaamheden gebruik maken van de telefoon, een computer en de kopieerapparatuur van de school.
De raad bepaalt zelf hoe vaak ze vergadert. Een korte agenda wordt door een van de leerlingen gemaakt en vervolgens zorgt voor hij of zij voor een goed verslag.
De leerlingen van de raad kunnen bij problemen altijd hulp vragen aan een teamlid (de
directeur van de school of een van de leerkrachten) om bij het overleg te komen zitten. Bij conflicten moet de voorzitter hulp van een vertegenwoordiger vanuit de school inroepen.
Taken en bevoegdheden van de leerlingenraad
De leerlingenraad kan advies geven aan de school of voorstellen iets te gaan organiseren. Er is wel steeds toestemming van de school nodig.
De raad brengt de andere leerlingen op de hoogte van wat ze doet.
De leerlingenraad mag bij de school ook informatie vragen over de zaken die met de school te maken hebben.
Wat doet de school met de uitkomsten van het overleg van de leerlingenraad?
Na elke bijeenkomst van leerlingenraad en school wordt een kort verslag gemaakt, waarin de besproken punten, voorstellen, afspraken staan, dat wordt verspreid onder de leerlingen van groep 5, 6, 7 en 8 en alle teamleden.
Het verslag wordt bij het eerstvolgende teamoverleg besproken, waarna de teamleden eventuele besluiten nemen. De raad hoort binnen een week wat er is besloten.
.